Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ο Ναός της Αγίας Ειρήνης




Ο  Ναός της Αγίας Ειρήνης είναι από τους παλαιότερους Χριστιανικούς ναούς της Πόλης .
Τον 14 αιώνα ο Μέγας Κωνσταντίνος  έχτισε την εκκλησία στον χώρο ενός ναού της θεάς Αφροδίτης και την αφιέρωσε στην θεϊκή Ειρήνη.
Η Αγία Ειρήνη ήταν ο Πατριαρχικός καθεδρικός ναός της Πόλης πριν χτιστεί η Αγία Σοφία.
Σε αυτήν την εκκλησία έγινε η πρώτη οικουμενική σύνοδος κατά την διάρκεια της βασιλείας του Αυτοκράτορα  Θεοδοσίου του Ά το 381. Κατά την διάρκεια της στάσης του «Νίκα» το 532 ο ναός καταστράφηκε από φωτιά αλλά εγκαινιάστηκε ξανά ύστερα από πέντε χρόνια. Μετά τον σεισμό του 740 ο Κωνσταντίνος ο Ε’ την αναστύλωσε. Μετά την άλωση της Πόλης η Αγία Ειρήνη περικλείσθηκε στα εξωτερικά τείχη του παλατιού TOPKAPI και χρησιμοποιήθηκε ως οπλοστάσιο. Τον 19 ο αιώνα αποθηκεύτηκε εκεί η πρώτη συλλογή αρχαιοτήτων και ως το 1950 χρησιμοποιήθηκε σαν στρατιωτική έκθεση.
Η Αγία Ειρήνη έχει την θέση μουσείου και εκεί οργανώνονται εκεί κονσέρτα ή εκθέσεις.
 Η εκκλησία είναι βασιλική. Ο θόλος είναι ημικυκλικός από μέσα, εξάπλευρος απ’ έξω και έχει επάνω ένα ημιθόλιο. Εκεί υπάρχουν τμήματα ενός ψηφιδωτού σταυρού πάνω σε ένα χρυσό φόντο. Στους τοίχους του κεντρικού θόλου και στον νάρθηκα βλέπουμε υπολείμματα ψηφιδωτών. Στην μπροστινή αυλή καθώς βγαίνουμε από τον νάρθηκα υπάρχει μια πορφυρή σαρκοφάγος που συνδέεται με το όνομα του Μ. Κωνσταντίνου. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου